ma. jul 15th, 2024

23 maart 2016 – Sommige motorbouwers als Honda, Yamaha en Aprilia leveren modellen die je semi –of volautomatisch kunt schakelen. Maar een handgeschakelde motor ombouwen naar een automaat is niet makkelijk. Biperformance Development Corporation (BDC) is er zeker van dat hun ShiftFX Electronic Shift (EST) dat gaat veranderen.

shiftfxest-16.jpg

BCC heeft tien jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van ShiftFX dat zijn oorsprong vond in een kit die slechts semi automatisch schakelen mogelijk maakte. Met het nieuwste product beweert BDC dat het niet alleen semi automatisch schakelt, maar ook volledig automatisch. Zonder dat de handkoppeling daarmee verdwijnt. Die kun je blijven gebruiken wanneer je op een blubberweg rijdt met weinig tractie of in gevallen van nood.

 

In de semi automatische modus werkt ShiftFX bijna net zo als de flippers in een sportauto. Maar in plaats van het bedienen van de flippers, druk je op de motor op de groene knop om op te schakelen en de rode voor terug schakelen. De zwarte gebruik je om de versnellingsbak in de neutraal stand te zetten. De knoppen worden op de linker stuurhelft geplaatst. Het schakelen tussen de verzetten duurt zo’n 30 milliseconde. 

Met een andere controle unit kun je kiezen uit automaat, semi automaat of koppelen met de hand. In de automatische stand gedraagt de motor zich zoals je zou verwachten: de motor beweegt zich soepel door de versnellingen.

ShiftFX bestaat uit drie componenten: Active Clutch, dat elektro-hydraulisch koppelen mogelijk maakt; een hi-speed DC motor en een vaste gear reducer. Daarnaast een Transmission Control Unit (TCU) die je zo kunt programmeren dat het de schakelkarakteristieken van zowel de semi-automatische modus als de volledig automatische aanpast op jouw wensen.

ShiftFX maakt je motor zo’n twee kilo zwaarder. Het kan alleen door gekwalificeerde OEM motorbouwers ingebouwd worden in elk model met een versnellingsbak, omdat de gear control unit exact aangepast moet worden aan de spatiëring van de versnellingen. Je kunt het wel zelf proberen, maar deze klus is echt weggelegd voor iemand met veel kennis en de kwaliteiten van een machinebankwerker.

De prijs van ShiftFX begint vanaf een eurootje of 800. Onderstaande video laat zien hoe ShiftFX door de versnellingen schakelt. Check shiftfx.com


https://youtu.be/TItITwGjVtg

Door Guzzioot

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.